PKN
Protestantse Gemeente te Steenderen en Bronkhorst
 
Historisvhe vleugel in Steenderen Historisvhe vleugel in Steenderen

Historische vleugel in gebruik genomen
Op zondagmiddag 21 mei werd tijdens het concert van Full House & Friends een authentieke vleugel in onze kerk in gebruik genomen. Lucian Venderink speelde een Prelude van Johann Sebastian Bach en begeleidde daarna Full House op dit bijzondere instrument. Het gaat namelijk om een instrument dat de Zwitserse vleugelbouwer Jacques Trost vervaardigde omstreeks 1890 te Zürich. De vleugel werd aan het kerkgebouw geschonken door mevrouw Franke uit Diepenveen. Zij kreeg dan ook tijdens het concert op 21 mei als waardering hiervoor een bos bloemen overhandigd.
Naast het Mitterreither orgel is deze Trost-vleugel het tweede historische instrument in onze kerk, dat tijdens concerten, maar natuurlijk ook tijdens de kerkdiensten gebruikt kan worden.

 
Zondag 18 juni: jong-en-oudviering Zondag 18 juni: jong-en-oudviering

Ik zie wat jij niet ziet!
Zondag 18 juni: welkom bij de jong-en-oud viering! Wat zie jij als je in de spiegel kijkt? Is dat wie je bent? Of ben je wat anderen van je zien of denken? Gelukkig kijkt God met andere ogen...

Spreker is vandaag Olaf ten Napel uit Apeldoorn. Olaf is pastor jeugd- en jongeren bij de VEZ in Zwolle (waar wekelijks zo'n 1000 kinderen samenkomen). Na zijn studie theologie is hij - naast zijn werk als voorganger - altijd actief geweest als jongerenwerker.

Het wordt een 'actieve' en verrassende viering voor jong en oud. Natuurlijk gaan we samen zingen. Deze keer met 'akoestische' begeleiding van fluit, piano en percussie, onder leiding van Lisanne (zang). U of jij komt toch ook? Het is niet voor niets Vaderdag :)

 
Welkom bij het paasontbijt! Welkom bij het paasontbijt!

Eerste paasdag: paasontbijt!
Dit jaar verzorgen we voor de achtste keer het Steenderens paasontbijt! Het ontbijt vindt weer plaats op eerste paasdag (zondagochtend 16 april) in het Anker. Aanvang: 8.45 uur, de deuren zijn vanaf 8.30 uur open.

Na een feestelijke opening kunt u aan de gedekte tafels genieten van een uitgebreid ontbijt. Zo beginnen we het paasfeest met gezelligheid en ontmoeting. Een kleine bijdrage in de kosten is van harte welkom, het richtbedrag is €2,50 per volwassene en €1,00 per kind. Een ruimere bijdrage mag natuurlijk! De opbrengst gaat ook deze keer naar een goed doel. Dit jaar een World Servants-project dat wordt geleid door Karlijn Beuseker en Gerdien Peppelman.

Afgelopen jaren konden we op circa 80 tot 100 ontbijtgasten rekenen. Daarom zien we een opgave vooraf graag tegemoet; zo kunnen we de inkopen enigszins plannen. Besluit u op laatste moment (toch) aan te schuiven? Voel u ook dan niet bezwaard, van harte welkom! Opgave kan via e-mail of tel. 0575-452643. In de weken voorafgaand aan de paasdagen vindt u op zondagmorgen bovendien een intekenlijst bij de uitgang van de dienst.
 
Tot ziens bij het paasontbijt!

Het Discover-team

lees meer »
 
Terugblik Sirkelslag Terugblik Sirkelslag

Sirkelslag Young: tof dat je erbij was!
Op vrijdagavond 3 februari speelden 10 teens weer Sirkelsag. Een avond met leuke opdrachten in een landelijke competitie met meer dan 600 teams. De opdracht om huis aan huis levensmiddelen te verzamelen voor de Voedselbank, leverde maar liefst 150 producten op! Die zijn inmiddels naar de Eetketen in Zutphen gebracht. We kijken uit naar Sirkelslag 2018! Check hier de foto's!

 
Zwols Vocaal Ensemble Zwols Vocaal Ensemble
lees meer »
 
Een Festival of lessons & carols op 18 december Een Festival of lessons & carols op 18 december

Een Festival of lessons & carols in Steenderen,  een terugblik.
Een volle kerk, en en uur kwaliteitsmuziek . Dit is de reactie van veel luisteraars die in de kerk waren op 18 deccember.
Niets dan lof voor de cantorij aangevuld met zangers uit Zelhem  o.l.v. de kersverse dirigent Joop van Goozen. In korte tijd zijn alle liederen ingestudeerd. De combinatie met de lezingen maakte het geheel tot een sfeervolle ervaring voor iedereen die aanwezig was.
Een mooie aanloop naar het Kerstfeest, en zeker voor herhaling vatbaar, is de mening van velen.  
Wie zich aan wil sluiten bij de cantorij:kan zich melden bij de cantor-organist Joop van Goozen.

 

 
Kerstmarkt op zaterdag 10 december Kerstmarkt op zaterdag 10 december

Kerstmarkt voor jong en oud!
Op zaterdag 10 december verzorgt de diaconie weer een kerstmarkt in de Remigiuskerk. Er worden sfeervolle kerstartikelen, zelfgemaakte kerststukken en kransen aangeboden en er zijn vers gebakken wafels en nieuwjaarsrolletjes te koop. Verder kunt u genieten van een kop warme chocolademelk of erwtensoep met roggebrood en spek.

Kinderen kunnen tin gieten en knutselen. Er zijn midwinterhoornblazers, Derk Jan Terpstra speelt improvisaties en het koor Enjoy zingt. Van 11.00 tot 17.00 uur is iedereen harte welkom! Zegt het voort!

lees meer »
 
Rondom de Kern met huisarts Erika Klooster Rondom de Kern met huisarts Erika Klooster

Erika Klooster-Derksen gast bij RdK 
Rondom de Kern-avonden zijn inmiddels een begrip: open avonden waarop we - vanuit de praktijk - met een spreker op zoek gaan naar de kern van ons geloof. Een (ervaringsdes)kundige gast geeft onze reis een stevig fundament door iedere ontmoeting in te leiden. De Protestantse gemeente en Katholieke parochie in Steenderen nodigen u en jou van harte uit voor deze RdK-avonden. Op 23 november gaan we weer van start! 
 
Dit keer is Erika Klooster-Derksen, huisarts, onze gastspreker. Geboren en getogen in Steenderen, is ze sinds 10 jaar huisarts en heeft ze met een collega een huisartsenpraktijk in Beek Monferland. Op de vraag waarom ze huisarts is geworden zegt ze: “Ik ben geneeskunde gaan studeren omdat de combinatie van een praktisch beroep en inhoudelijke uitdaging mij aanspreekt. Ik heb gekozen voor de specialisatie huisarts. Het past beter bij mij om overal iets van te weten dan me toe te leggen op één specifiek vakgebied. Ook het langduriger contact met patiënten vind ik fijn. Het meest boeiende aan het huisartsenvak is de afwisseling in het spreekuur. Grote en kleine dingen, praktisch dingen oplossen, gesprekken met mensen. Heel bijzonder is het om zoveel verschillende mensen met zoveel verschillende achtergronden over zoveel verschillende onderwerpen te spreken.” 

Het wordt een boeiende avond waarin Erika op een interactieve manier met de aanwezigen op zoek gaat naar antwoorden op vragen als: “Wat zijn je ervaringen, uitdagingen, twijfels en dilemma’s in het dagelijks leven als huisarts en hoe combineer je geneeskunde en geloof?”

Kom op 23 november vooral eens langs om te kijken, te luisteren, mee te denken en mee te praten. Deze eerste avond vindt plaats in Het Anker in Steenderen. Van 20.00 tot ongeveer 22.00 uur, toegang gratis. Iedereen is van harte welkom!

 
46 jaar bloemendienst Dinie Wunderink

Overhandigen ets door ds. Fini van Zoelen
46 jaar bloemendienst Dinie Wunderink

In september 1970 werd binnen de Protestantse kerk van Steenderen de bloemendienst opgezet. Dat gebeurde al die jaren door vrijwilligers, onder leiding van mevrouw Dinie Wunderink-Harenberg. Het doel van de bloemendienst is om gemeenteleden die in het ziekenhuis liggen of die dat om een andere reden nodig hebben, een bos bloemen te bezorgen. Het is inmiddels al 46 jaar dat Dinie Wunderink zich voor de bloemendienst heeft ingezet; en dus werd het tijd om haarzelf ook eens ‘ín de bloemetjes te zetten’. Op zondag 24 juli kreeg zij daarom een bos bloemen en een fraaie ets overhandigd uit handen van ds. Fini van Zoelen en Riek Linde, voorzitter van de kerkenraad van de Protestantse Kerk van Steenderen. “Alles wat Dinie Wunderink deed voor de bloemendienst en voor de Hervormde Vrijwilligers Dienst kwam uit een goed hart. En daarbij had ze een groot netwerk: ze had intensief contact met predikanten en gemeenteleden. We willen op deze manier onze dank aan haar overbrengen.”

Hier vindt u de toespraak door Riek Linde, voorzitter van de kerkenraad.

lees meer »
 
Uitnodging afscheid Pieter Haverkamp Uitnodging afscheid Pieter Haverkamp

Per 1 oktober 2016 gaat onze cantor-organist Pieter Haverkamp met pensioen. Wij zijn dankbaar voor de vele jaren die Pieter gespeeld heeft op het Mitterreitherorgel in de Remigiuskerk en het orgel in de kapel in Bronkhorst. En uiteraard voor de prettige samenwerking en wijze waarop hij de cantorij heeft gedirigeerd.

De kerkenraad nodigt iedereen van harte uit voor een feestelijke muzikale kerkdienst op zondag 2 oktober a.s. om 10.00 uur in de Remigiuskerk. Na de dienst bieden wij Pieter en Renske Haverkamp een receptie aan in Het Anker. Ook daar bent u van harte welkom!

 
Picknick: gaat u ook mee? Picknick: gaat u ook mee?

Op 20 augustus: (gezins)picknick! 
Tijdens het Hemelvaartweekend organiseerde onze gemeente met de Partnergemeente uit Mahlis een picknick voor vluchtelingen die tijdelijk in de Kruisberg wonen. Deze picknick was een groot succes, we kregen enorm veel dankbare reacties van de mensen op de Kruisberg.

Op 20 augustus organiseren we daarom nogmaals een picknick met vluchtelinggezinnen. Ook nu kiezen we voor locatie Koekendaal te Doetinchem. Dit natuurpark met speeltoestellen en weilandjes met dieren is leuk voor een gemengd gezelschap en gezinnen van meerdere nationaliteiten. We verzamelen daar om ca. 12.00 uur en vertrekken om ca. 16.00 uur.

De activiteiten bestaan uit (natuurlijk) picknicken, kinderspelen, ontmoeten en gewoon gezellig samen zijn. Mocht enkele dagen voor de picknick blijken dat de weersverwachtingen erg slecht zijn dan stellen we de picknick uit.

Gaat u ook mee?
We zoeken gezinnen met kinderen die  mee willen zodat er een leuke mix ontstaat tussen de Bronckhorster en de veelal Syrische gezinnen. Ook anderen zijn uiteraard van harte welkom. Verder zoeken we vervoer (auto’s) en hulp bij het voorbereiden van de picknick. De bijdrage bedraagt € 2,-- per persoon, af te rekenen tijdens de middag.

Voor meer informatie en/of opgave (voor 13 augustus) kunt u terecht bij Dianne Aalderink. Helpt u mee om deze gezinnen (en u zelf!) een fantastische middag te bezorgen? 

Een hartelijke groet namens de Oost-Duitsland Groep, Reinder Disbergen, tel:06-20425700

lees meer »
 
Jong- en ouddienst Jong- en ouddienst

Jong- en ouddienst op zondag 29 mei
"Wat je zegt ben je zelf..."

We praten, chatten, appen en skypen wat af. Handig, soms gewoon leuk maar soms ook heel persoonlijk. Wat doen al die woorden eigenlijk met jou? Of jouw woorden met die ander?

Wat je zegt kan iemand enorm opbouwen! Maar ook afbreken... Words can hurt, words can heal.  Wat je zegt of appt zegt dus iets over jezelf. Goede woorden op het juiste moment zijn geweldig! (Spreuken 15: 23)

Met Herman Haan kijken we zondagochtend 29 mei naar de kracht van onze woorden. Wat ervaren we zelf en wat zegt Gods woord erover? Een verrassende viering samen met u, natuurlijk de muziek van B2B en gegarandeerd met positieve Woorden om de nieuwe week mee in te gaan! We zien u en jou graag op zondagochtend 29 mei.
 
Egbert-Jan, Derk-Jan, Esmee, Lonneke, Herman, Wim en Janine

 
Paasontbijt: korte terugblik Paasontbijt: korte terugblik

Voor het zevende jaar mochten we Pasen samen beginnen met een feestelijk ontbijt op de vroege morgen. Met meer dan 85 mensen samen eten, ontmoeten en een eitje tikken. Meer informatie over onder meer de opbrengst voor Jemina volgt. Voor nu: wat fijn dat u er was! 
Voorbereiding Hemelvaartweekend Voorbereiding Hemelvaartweekend

Hemelvaartsweekend 2016    
Dit jaar komen onze lieve vrienden uit Duitsland weer naar Nederland, hier verheugt onze groep zich enorm op. Het Hemelvaartweekend is van 5 t/m 8 mei. We hebben gekozen voor het thema: “vluchtelingen”. Een onderwerp wat momenteel in het nieuws is, dat iedereen aangaat en waar iedereen wel een mening over heeft. Vluchtelingen zijn er altijd al geweest, om een voorbeeld te noemen: kort na de schepping al werd de mens verdreven uit het Paradijs (Gen. 3:22-24). Totdat Jezus terugkomt zal dit zo blijven, zegt de Bijbel. Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over wat we doen in het weekend en wat er wordt verwacht? Van harte welkom om een voorbereidingsbijeenkomst mee te maken.

We willen u of jou uitnodigen voor onze bijeenkomst op 28 januari, 20.00 uur in Het Anker te Steenderen. Lukt het niet om erbij te zijn dan ben je ook tijdens het weekend welkom bij activiteiten die we organiseren. Wordt vervolgd...

 
Bekijk de foto's van de kerstmusical Bekijk de foto's van de kerstmusical

Foto's kerstmuscial
Op 23 december brachten zo'n 25 kinderen uit de voormalige gemeente Steenderen weer een echte kerstmuscial. Onder leiding van Els Veraart en Carlon Loeffen oefenden ze wekenlang, het werd een mooi begin van het kerstfeest. Muscial gemist of nagenieten? Op Achterhoekfoto vindt u een terugblik en de foto's gemaakt door Liesbeth Spaansen.

 
Fakkeloptocht zondag 13 december: Licht en verbondenheid Fakkeloptocht zondag 13 december: Licht en verbondenheid

Fakkeloptocht Licht in Zutpen,
Gaat u en ga jij ook mee?


Synagoge, Kerk en Moskee in Zutphen/Warnsveld willen in deze donkere maanden tegenover alle geweld en haat een gebaar maken van verbondenheid, van licht, hoop en vrede. Daarom organiseren ze samen op 13 december een optocht van licht. Een wandeling waar we als Discover graag bij aansluiten. Loopt u ook mee? Natuurlijk kunt u op eigen gelegenheid gaan maar het is ook mooi om samen op weg te gaan. We verzamelen om 17.10 op het Marktplein in Steenderen. Meerijden? Laat het even weten via een e-mail of een telefoontje naar 451831 (fam. Wijmenga). Vergeet niet een fakkel, zaklamp of ander licht mee te brengen...

Meer informatie over de Fakkeltocht
Det tocht gaat van de Sint Janskerk naar de Barbaros moskee en vervolgens naar de synagoge. Bij deze gebedshuizen klinken woorden van licht en bij de synagoge  wordt bovendien de chanoekakandelaar aangestoken. Dit herinnert aan het wonder van het licht dat in de joodse traditie op deze dag gevierd wordt. Tijdens de tocht zullen drie lichtstralen elkaar hoog boven Zutphen ontmoeten.

Iedereen, jong en oud, is welkom om mee te lopen. Neem je eigen fakkel, lantaarn of zaklamp mee. Het begint op zondag 13 december om precies 18.00 uur op het Hubertusplein bij de Sint Janskerk en wordt om ca. 19.15 uur bij de synagoge afgesloten.

 
Discover Lunch Discover Lunch

Discover Lunch: voor jong en oud
Na de eerste Discover-Lunch in oktober kwamen we op 22 november opnieuw bijelkaar voor een open lunchontmoeting. Een ontmoeting met inhoud voor jong en oud in het Anker. We gingen beide keren gesprek rondom een boeiend en alledaags  thema, deelden ervaringen, maakten plezier en aten samen. Ook de kinderen hadden een leuke tijd met een eigen programma, ze zorgden zelfs voor vers gebakken brood.


 
Inzamelactie Voedselbank Inzamelactie Voedselbank

De diaconie organiseert ook dit jaar weer een inzamelactie van levensmiddelen voor de Voedselbank in Zutphen. U kunt voor èn na de dienst van woensdag 4 november boodschappen brengen in de zijbeuk van de kerk. Wij denken aan blikken groente, macaroni, rijst, spaghetti, sauzen, bloem, soep, hagelslag, jam, sap. Of bijvoorbeeld verse groente, fruit of aardappelen uit uw eigen tuin, iets lekkers voor de kinderen etc.

Wanneer u niet naar de kerk kunt komen, maar toch de actie wilt steunen met boodschappen neem dan contact op met een diaken. Contactgegevens vindt u op deze pagina. Wij rekenen weer op u! 

Met vriendelijke groet, De diaconie

 
Project kinderkerk Project kinderkerk

Project Kinderkerk: "Onze wereld" 
We zijn al een poosje bezig met ons kinderkerk project Onze Wereld. We zijn begonnen met het maken van prachtige huizen. Daarna zijn we onze straat en onze wereld steeds verder aan het uitbouwen. De kinderen zijn super enthousiast en bedenken de meest geweldige dingen. Iedere week komt er iets bijzonders bij, mis het niet en kom zondag ook!

 
stiltehoek stiltehoek

Hier kan men zondags voor de dienst een kaarsje aansteken. Ook ligt er een Bijbel die de mogelijkheid geeft een tekst open te leggen van het gedeelte uit de Bijbel dat op dat moment het meeste aanspreekt. 

Men kan ook een gedachtenis of voorbede voor de gebedsavond opschrijven in het gebedenboekje op de lezenaar. 
In de nis is een gedenkwand geplaatst met daarop een geschilderde regenboog. 
Vanaf het nieuwe kerkelijk jaar (advent 2014) worden hier alle overleden gemeenteleden herdacht.

 
Avondgebed Avondgebed

Ook dit seizoen bent u of ben jij weer van harte welkom om aan te sluiten bij het Avondgebed: iedere eerste woensdag van de maand in Het Anker. We volgen een korte liturgie waarin plaats is voor zingen, Bijbellezing, gedicht en gebeden. Er is genoeg dat ons bezig houdt, waarvoor we kunnen en willen bidden en danken.

De volgende avond is op 7 januari van 19.30 tot ca. 20.15 uur. Op onze eigen pagina vindt u meer informatie.

 
Oppasdienst bij speciale diensten Oppasdienst bij speciale diensten

De kinderen van 0 tot 4 jaar zijn op speciale zondagen (hoogtijdagen en doopdiensten) van harte welkom in de crèche. De data vindt u in het rooster onder Kerkdiensten.
 

 
 

gesprekskring Wat geloven we eigenlijk?
datum en tijdstip 24-10-2017 om 20:00
meer details

koffie met een oortje
datum en tijdstip 25-10-2017 om 10:00
meer details

Kerkdienst, Viering van de Maaltijd
datum en tijdstip 29-10-2017 om 10:00
meer details

 
Het Anker


Voor meer informatie over het Anker, klik op de foto
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.