PKN
Protestantse Gemeente te Steenderen en Bronkhorst
 
Nieuwsbulletin 7 december 2018 Nieuwsbulletin 7 december 2018

In het nieuwsbulletin vindt u onze actuele gemeenteberichten. Dit bulletin in uw mailbox ontvangen? Geef uw e-mailadres door aan de webredactie. 

KERKDIENSTEN


9 december, 2e advent, Viering van de Maaltijd
Kerk, 10:00 uur ds  Fini van Zoelen

16 december, 3e advent, doopdienst
Kerk, 10:00 uur, ds. Fini van Zoelen
m.m.v. koor Enjoy o.l.v. Piet Piersma

23  december 4e advent
Kerk, 10:00 uur, ds. W.H. ten Boom

 
BIJ DE DIENSTEN BIJ DE DIENSTEN

We zijn onderweg naar het kerstfeest. De adventsster straalt in het koor; en op de avondmaalstafel staat de adventskrans met vier kaarsen, die telkens door een kind worden aangestoken. Er wordt ook een gedichtje gelezen, passend bij de zondag. 
Het project voor de kinderen is ontleend aan het thema van Kerk in Actie ‘Tafels van hoop’. Op veel plaatsen in ons land worden maaltijden georganiseerd waarvoor asielzoekers worden uitgenodigd. Vluchtelingen voelen zich vaak eenzaam, en dat terwijl we weten dat persoonlijk contact heel belangrijk is voor een succesvolle integratie. Samen met scholen, kerken en families wil Kerk in Actie de vluchtelingen laten weten dat ze welkom zijn en hun helpen om zich hier thuis te voelen.  
Wat betreft het project voor de kinderen: elke adventszondag zit de evangelist Lucas aan tafel te schrijven aan zijn evangelie en hij raakt in gesprek met één van de profeten: Zacharia, Maleachi, Zefanja en Micha. De profeten komen met een hoopvolle boodschap te midden van alles wat zo donker lijkt in deze wereld.

Op zondag 9 december worden we genodigd aan de Maaltijd van de Heer. We vormen een kring in het koor en delen brood en wijn als tekenen van het komende bruiloftsfeest in het Koninkrijk der Hemelen. Bij uitstek een teken van hoop. Terwijl op de andere zondagen van Advent leden van de Cantorij meewerken aan de dienst, zal dat op 9 december niet het geval zijn. Joop van Goozen is verhinderd om te spelen en we begroeten een gastorganist, Teus de Mik, uit Deventer. Hij heeft ons al eerder begeleid en is bijzonder enthousiast over ons orgel. We heten hem van harte welkom!
Op zondag 16 december, de zondag met de mooie naam ‘Verblijd je!’ (ontleend aan Filippenzen 4:4) worden twee kinderen van de gemeente gedoopt: Suus Jansen, dochter van Rutger en Jessica Jansen (Z.E. weg 61) en Eva Veltman, dochter van Peter en Karlijn Veltman (Tarwedreef 56, Doetinchem). Ook zingt het koor ‘Enjoy’. Mag de doop ons hart verwarmen en ons allen moed geven. En ons herinneren aan de doop die we zelf ooit ontvingen. We wensen de doopouders en allen die bij hen horen, en heel de gemeente een vreugdevolle viering toe.
Ds. Fini van Zoelen

 
Bijbelleesrooster Bijbelleesrooster

Nieuw in het nieuwsbulletin: Het bijbelleesrooster van het NBG.
Via deze link kunt u mee lezen met het bijbelleesrooster van het NBG :
Op debijbel.nl leest u de tekst van de dag in de bijbelvertaling die u prettig vindt.

Via kunt u ook vragen om dagelijks een mail te ontvangen  met de bijbeltekst van de dag.

 
IN DE GEMEENTE IN DE GEMEENTE

Eat & Meet club
Op 9 december komen de tieners weer bij elkaar bij Henk en Marion Knol samen met Marieke de Witte. Deze keer is het thema: Kerst wat betekent dat?
Met allerlei werkvormen, spel, filmpjes wordt het gesprek op gang gebracht over allerlei onderwerpen die met geloven, hun leefwereld en hun interesses te maken heeft.
Ook wie eens een keer wil komen proeven (ook letterlijk, want we beginnen met een maaltijd), is van harte welkom.
We starten om 17:30 uur.
Plaats: Kastanjelaan 37, Steenderen

Henk, Marieke, Marion

 
COLLECTES COLLECTES

Eindcollectes zijn bestemd voor:

9 december - pastoraat
16 december - avondmaalscollecte
23 decmber - plaatselijk gemeentewerk

 
OVERIGE BERICHTEN OVERIGE BERICHTEN

Kerstmarkt
Zaterdag 8 december wordt de kerstmarkt gehouden, ook dit keer georganiseerd door de diakenen. Inmiddels is het een traditie geworden waar we naar uitzien. U heeft er al over kunnen lezen, o.a. in Kerk Zijn. Al weken lang zijn de diakenen bezig met de voorbereidingen en ze doen dat met een enorme inzet en enthousiasme; bewonderenswaardig!  Graag beveel ik de kerstmarkt van harte bij u aan.
U/jij bent welkom van 11.00-16.00 uur in de Remigiuskerk.       
Ds. Fini van Zoelen

Kerstmusical en Festival of lessons and carols
Op 22 december voert het Sterrenkoor o.l.v. Els Veraart haar kerstmusical op. Om 19.00 uur in de Remigiuskerk. Ook de kerstmusical is een traditie aan het worden. Meer dan 20 enthousiaste kinderen zullen het kerstverhaal aan ons vertellen en dat is altijd weer een hoogtepunt. We wensen de kinderen en alle trotse ouders en grootouders en iedereen die komt een gloedvolle en mooie avond toe.
Op 23 december, om 16.30 uur wordt voor de derde keer een Festival of lessons and carols gehouden, in de Remigiuskerk. De Cantorij en een aantal gastzangers zal de mooiste (vaak Engelse) kerstliederen voor en met ons zingen. Door de Bijbel heen lezen we toe naar de komst van Jezus Christus en Wilbert Berendsen (organist van de Martinikerk in Doesburg) bespeelt het orgel.
De vreugde van het kerstfeest ervaar je nog het meest intens in muziek en zang. Eén van de mooiste gaven van onze God. Van harte welkom!
Ds. Fini van Zoelen

Milieutop in Katowice (Polen)
Deze week wordt de klimaattop gehouden in Katowice. Een vervolg op de grote klimaattop in Parijs, in 2015. Afgevaardigden van 195 landen zetten toen hun handtekening onder het akkoord waarin men de intentie uitsprak om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius (liefs 1,5). Inmiddels weten we dat de CO2 uitstoot die verantwoordelijk is voor de opwarming alleen maar is toegenomen. Intenties zijn gemakkelijk uit te spreken, maar om er ook concrete invulling aan te geven, dat is een stuk lastiger. 
Is het tij nog te keren? Sommige klimaatwetenschappers verwachten een stijging van de temperatuur op aarde aan het eind van deze eeuw met 3 – 5 graden Celsius. ‘Wen er maar aan’. Met andere woorden: laten we ons indekken voor wat er komt.
Hoopgevend vond ik de demonstratie in Brussel (2 december) tegen de klimaatverandering. Daar kwamen mensen aan het woord (babyboomers) die de hand in eigen boezem staken en voor de camera vertelden dat ze zich schamen en aan hun kleinkinderen moeten vertellen dat ze de bronnen van de aarde schaamteloos hebben opgebruikt. 
Het begint ook bij onszelf. Willen we er zelf iets aan doen? Willen we ons leefpatroon aanpassen? Juist als mensen die weet hebben van een Schepper mag die vraag wel eens echt tot ons door gaan dringen…
Ds. Fini van Zoelen    

Trappisten in Berkel-Enschot
In 2016 hadden we ons kloosterweekend bij de Trappisten in Berkel-Enschot, de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. De monniken brouwen er bier (het bekende merk ‘La Trappe’) en ze zijn in het nieuws gekomen omdat ze van mening waren dat de productie zo milieuvriendelijk mogelijk moet zijn. Samen met waterschap de Dommel hebben ze nu een systeem bedacht waarbij al het water dat gebruikt wordt bij het brouwen wordt hergebruikt, in een gesloten kringloop; een zogenaamde ‘biomakerij’, de eerste in Nederland.  Niets van het water gaat verloren, maar het wordt via een ingenieus systeem van planten en bacteriën volledig gezuiverd. Een bemoedigend bericht vanuit het klooster!
Ds. Fini van Zoelen
 

 
AGENDA AGENDA

9 december 17.30 uur: Eat & Meet club aan de Kastanjelaan 37 Steenderen
10 december: catkids, Anker 16:00 uur
10 december:  Sterrenkoor, Kerspel Bronkhorsterweg 15.00 uur
12 december: avondgebed, 19.30-20.00  uur Anker


 

 
 

Kinderkerstfeest en -musical
datum en tijdstip 22-12-2018 om 19:00
meer details

Festival of lessons and carols
datum en tijdstip 23-12-2018 om
meer details

Kerkdienst, vierde zondag van advent
datum en tijdstip 23-12-2018 om 10:00 uur
meer details

 
facebook

facebook
 
Het Anker


Voor meer informatie over het Anker, klik op de foto
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.